Inlogformulier

Artikel plaatsen?
dan eerst inloggen.
.

Beste parochianen,

Wij zitten nog steeds in de winter, maar de gedachten gaan graag naar de toekomst, naar de bezigheden en evenementen die dit jaar plaats zullen gaan vinden. Deze nieuwe tijd en zeker dit jaar komt in het bijzonder in het teken te staan van een sterkere onderlinge integratie. De integratie onder ons als mensen, groepen en kerken van dezelfde regio, van dezelfde kerk. Wij willen dus elkaar beter leren kennen, door de krachten van de diensten te bundelen, voor elkaar en voor de mensen om ons heen te leren kennen om wie ze zijn en daarin niet beperkt worden tot de grenzen van mijn-plaatselijke-kerkgemeenschap maar ook breder, als regiokerk. Zodoende werken wij aan een aanwezigheid van de kerk hier ter plaatse die des te sterker en overtuigender uitstraling geeft naar de mensen om ons heen en naar ons zelf. Daar hebben wij de mensen voor nodig met een groot hart en een brede visie, zo breed als het predicaat van onze kerk: ‘katholiek’ dat aanduidt. En die mensen hoef je niet om je heen te zoeken, dat zijn wijzelf.

Wij zijn alleen nog niet zover misschien. Niet in ons denken, niet in ons bewustzijn van wat er langzaam zeker gaande is. Maar dat komt. Voordat wij echter ieder onze handen daaronder gaan zetten moeten wij duidelijk hebben van ‘waar wij mee bezig zijn’, op zoek gaan naar wat ons bindt en samenbrengt, naar inzicht over de kansen die dit ‘samen voor elkaar te zijn’ ons bindt.

Daarom is het zo belangrijk om, voordat we hier aan beginnen, ons eerst persoonlijk de vraag te gaan stellen naar de ‘kerk’: wat betekent het voor mij, voor mijn leven? Hoe stel ik me het beste voor? Hoe is de kerk waarnaar ik graag ga en waar ik voor ga?

Dit is een eerste en misschien ook het belangrijkste element van het gehele proces, waar het ultieme succes sterk van afhangt. Het is immers in onze handen, in de visie die ons samenbindt. Laat het dan ook tot thema worden in onze onderlinge gesprekken, waarom niet?

En ik zou geen priester zijn, als ik u op dit punt niet nog iets anders wil influisteren - als inspiratie, als bron – waaruit, bij de antwoorden op onze vragen, nog steeds zoveel te putten valt: denk ook aan Jezus Christus, die van twee duizend jaar geleden en die van vandaag, levend aan de rechterhand van de Vader in de hemel en tegelijkertijd met ons hier dagelijks bezig. Is Hij niet de eerste ‘dromer’ van ‘hoe en wat van de kerk’ geweest? De Ene door wie dit alles ontstaan en tot dusver uitgegroeid is?

Daar groeit ons kerkbewustzijn en zorg voor elkaar het beste van. Laten wij dit dus vaak, en zeker tijdens onze kerkdiensten, telkens weer blijven beoefenen. Daar groeien wij samen van, in onderlinge eenheid en liefde - de bijzondere die Hij naar de wereld heeft gebracht.

Er gebeurt al veel op het regionale niveau, bijvoorbeeld de catechese ter voorbereiding van de sacramenten. U zult in deze tijd van verschillende initiatieven horen die de regiovorming nog verder bevorderen. Komt en doe hier aan mee. Misschien komen wij samen tot nieuwe ideeën van hoe wij het samen het beste aan kunnen pakken. Ik wens u veel inspiratie, veel goeds toe.

                                                             Kapelaan Pawel

Copyright © 2004-2019. OLV Praesentatie Anna Paulowna.