Beste parochianen,

Kerst.

Dit is het moment om aan het licht te denken,  in deze donkere tijd.

Door het licht wordt alles zichtbaar. Wij merken dat licht erg belangrijk is; in de kerk, op straat maar ook in ons leven en vooral in ons hart. Want zonder het licht kunnen wij de weg van de liefde tot God en onze naasten niet vinden.

Waar kunnen wij Zijn licht vinden?

De adventtijd is een bijzondere tijd om te proberen Zijn licht te aanschouwen. Hoe vaak zijn we bezig om iets in het leven te vinden? Ons geluk, inzicht, liefde…

We doen zo ons best en proberen zo hard om dit te kunnen vinden. Maar het lukt ons maar niet. Daarom zei Jezus: “Komt tot mij en ik zal ik jou geven wat je nodig hebt”; “Zoek en jij zult het vinden”; Klop en er zal geopend worden” “.

Door Hem te zoeken kunnen wij Zijn licht vinden. Daarom is Hij mens geworden, dichterbij ons. Hem vinden brengt ons het geluk, het inzicht en liefde!

Maar hoe kunnen wij het licht van God in ons leven toelaten?

Dat kan voor iedereen van ons anders zijn. Het kan door te lezen, door te horen. En misschien zomaar door een gebeurtenis, door een ontmoeting, door een ervaring in het leven. Dat is Kerst. Een gebeurtenis in het leven van de mensheid, de geboorte van een kind, de geboorte van Jezus Christus in ons dagelijks leven.

Het licht van Jezus Christus kan ons de weg van het leven wijzen; zoals de ster die de Driekoningen de weg gewezen heeft naar het kind Jezus. Door het licht van de ster konden zij het doel van hun reis bereiken.

Wij kunnen ons afvragen wat ons doel is van onze reis in dit leven?  Hoe kunnen wij dit concreet inhoud geven? Dat kunnen wij ervaren als wij op weg zijn zoals deze drie koningen. Zij hebben het licht van de ster gevolgd tot dat zij bij Jezus kwamen. Het doel van hun reis, van hun leven.

Wij kunnen ook hetzelfde doen. Wij kunnen met die weg, die ons naar Jezus Christus brengt, beginnen.

Een mooi begin van een nieuw jaar, 2019?!

Laten wij Kerst, het feest van het licht, van de liefde, samen met onze families en vrienden vieren. En proberen ook te denken aan degenen die misschien niemand hebben, die alleen zijn. Die door oorlog, conflicten en problemen dit feest niet  kunnen vieren. Dat wij de vreugde van de geboorte van Jezus Christus ook met hen kunnen delen.    

Ik hoop u weer in de verschillende Kerstvieringen te mogen begroeten.

Ik wens u en uw dierbaren een Zalig Kerstfeest en een Zalig Nieuwjaar.

Ivan                                                                

Copyright © 2006-2019. OLV Praesentatie Anna Paulowna.