Beste parochianen,

het is prachtig zomerweer, nu ik dit stukje schrijf, met gelukkig af en toe een verkoelend briesje. Want wat hebben we een paar tropische dagen met ongekend hoge temperaturen gehad! ‘Veel drinken’ gaf ik iedereen nog mee aan het eind van de viering voorafgaande aan die warme periode. Ik moest denken aan de mensen die in deze hitte moesten werken, vooral de mensen op het land en in de horeca. ‘Henk, tot elf uur ben ik buiten op het land, daarna ga ik naar binnen; orders maken en de administratie bijwerken’, zei iemand tegen mij, die dus zo zijn dagindeling aanpaste.

Gelukkig was het minder warm - maar nog steeds heerlijk weer - tijdens de Ker(k)misviering in Anna Paulowna in de grote tent voor de kerk. Net als voorgaande jaren weer een mooie viering, met aansluitend het gebruikelijke rondje van de kroegbaas en natuurlijk met de zanger die nog de nodige vrolijke liedjes zong, zodat iedereen in de feeststemming kon komen.

Wat mij dit jaar opviel, was dat er meer beveiliging was. Er liepen veel meer beveiligers rond dan voorgaande jaren en alleen door poortjes kon je het feestterrein binnenkomen, wat al die andere jaren niet het geval was. Vorig jaar is er het nodige gebeurd en iedereen wilde er voor zorgen, dat het dit jaar gewoon een feest zou worden; en gelukkig is dat ook gelukt. Ik had nog even een gesprek met een van de beveiligers, waarbij ik aangaf, dat het wel jammer is, dat je in deze tijd zoveel maatregelen moet nemen. ‘Ja, de drugs hè’ zei hij tegen mij en liep vervolgens van me weg, omdat hij zag, dat er iets niet goed ging bij de ingang. Maar zijn woorden zijn lang bij me blijven hangen: de drugs. Ik hoor en lees het veel te vaak; wat drugs met ons kan doen. Het lijkt wel of het weggeschoven wordt, maar ik blijf het aankaarten; dat drugs een groot probleem is. Het kan grote schade aan iemand toebrengen en zelfs tot de dood leiden. We zijn door God met alle liefde geschapen. Laten we er zuinig op zijn; ons lichaam – trouwens de hele natuur – want die is daar veel te kostbaar voor.

Voor het geval u nog met vakantie mocht gaan, dan wens ik u een fijne vakantie toe. En ik denk even aan de mensen die na de vakantie een nieuwe en belangrijke stap in hun leven gaan zetten; naar de grote school, een eerste baan. Wat het voor u ook moge zijn; ik wens u alle goeds toe.

                                                       Henk Schrader, diaken.

Copyright © 2004- 2019. OLV Praesentatie Anna Paulowna.