Onze Lieve Vrouw Praesentatie

Anna Paulowna

Sinds kapelaan Szymon er niet meer is, zat de regio qua aantal inzetbare priesters tamelijk in nood. Om dit nu te helpen op te lossen ben ik door mgr. Punt hier naartoe gestuurd. Het is misschien niet ‘de oplossing’ want er hoort een voorlopigheid bij. Of m.a.w. ik blijf er werken totdat het echt nodig is. De tijd zal wijzen hoelang het wordt. Maar laat ik me hiermee aan u even voorstellen.

Mijn naam is Paweł Banaszak (‘Paweł’ is gewoon ‘Paul’ en mijn achternaam die hoeft U niet meteen te onthouden). Ik kom uit Polen vandaan. Na mijn middelbare technische school begon ik architectuur te studeren. Twee jaar later, nog eer ik afgestudeerd was, besloot ik om priester te worden. Dat ik dan naar Nederland ging om hier mijn opleiding te volgen en hier te gaan werken, dat was al in 1999 op een internationale ontmoeting in Italië– net als voor mijn collega’s van het seminarie - door loting bepaald.

 

 

Binnen het opleidingstraject – de studie in het Groot Seminarie van het bisdom - heb ik ook twee jaar een missiestage gelopen: voor een jaar in Israel en een ander jaar in Bonn (Duitsland) in een parochie. [Ik behoor namelijk tot het gezelschap van Nieuwe Niedorp: de meesten van ons daar komen van een ander land, wij volgen de priesteropleiding in het bisdom en wij worden wereldheren ten dienste van de parochies hier terwijl qua spiritualiteit wij een internationaal en missionair karakter behouden.]

De laatste pastorale periode van mijn priesteropleiding - eerst als seminarist, dan diaken en na de priesterwijding (in 2010) als jonge priester - heb ik hierin Den Helder (+Texel)) gelopen,toen onder pastoor Franklin Brigitha. Daarvan dat ik u niet helemaal onbekend ben. Verder heb ik twee en een half jaar in Westerblokker gewerkt. Vervolgens in 2013 met de toestemming van mgr. Punt ben ik voor twee jaar in Zuid Afrika en ook voor een jaar in Limburg gaan werken. Sindsdien voor de laatste anderhalf jaar ben ik in de regio West-Friesland Zuid-Oost en dan vooral in Bovenkarspel en in Lutjebroek werkzaam geweest.

Al die jaren hebben mij veel geholpen om dichtbij mensen leren te zijn en hun bij weten te staan in wat ze doen of meemaken. En ik hoop ook hier bij jullie een goed vervolg hieraan te geven. Ik vond het een goed bericht toen ik vernam dat ik hier weer mag komen werken. Ik hoop op een goede samenwerking en dat wij het avontuur van het kerkgebeuren en geloof met enthousiasme samen aangaan.

Copyright © 2004-2020. OLV Praesentatie Anna Paulowna.