Met een bijzondere Oogstdankdagviering droeg zondag 28 april j.l ook de Katholieke kerk haar feestelijke steentje bij aan de Bloemendagen in Anna Paulowna en Breezand.

Pastoor Berkhout, die vanuit Volendam naar Breezand kwam, blies een aantal jaren geleden de Oogstdankdagviering nieuw leven in. Met een rijkelijk versierde kerk, een kunstexpositie, een interview met een plaatselijke ondernemer en een collecte met een bijzondere bestemming, onderscheidt de Oogstdankdagviering zich van een reguliere zondagsdienst.

Normaal gesproken altijd met Breezand als standplaats, maar vanwege het 150-jarig bestaan van de kerk in Anna Paulowna werd voor de Oogstdankdagviering van 2019 uitgeweken naar de Onze Lieve Vrouwe Praesentatie aan de Nieuweweg.

 

Lef

Voorzitter Herman Pennings heet alle parochianen uit de regio van harte welkom en licht het thema 'Lef en dynamiek' toe. Het vak van bollenkweker is nog steeds zeer geliefd, maar heeft in toenemende mate te kampen met veranderende wetgeving en negatieve aandacht in de media, stelde hij.

Voor jongeren is het moeilijk om een agrarische onderneming te starten of over te nemen. Kweker Frans Veul junior laat zich daarover interviewen door Antoine Huiberts. ,,Het mooie weer maakt mijn werk zeker dynamisch. Dan moet er ineens met veel mensen veel werk verzet worden.”

De bestemming van het collectegeld komt geheel ten goede aan Voedselbank Kop van Noord. Kees Vlaming zet in een boeiend verhaal uiteen hoeveel bedrijven in de regio hun waren leveren aan de voedselbank.

Zestig vrijwilligers halen levensmiddelen op en zorgen er uiteindelijk voor dat er wekelijks ongeveer honderddertig gezinnen van een pakket worden voorzien. Het zijn feitjes en weetjes, waardoor ongeziene en ongehoorde werkzaamheden in zo'n viering voor het voetlicht treden en je kijk op de wereld verdiepen, veranderen en verrijken.

Vrouwenkoor Promise uit 't Zand luistert de viering op met toepasselijke liedjes. Met negen vrouwen en een basgitarist is de groep niet groot, maar de zang is er niet minder om. May it be, Appels op de tafelsprei en Aquarius worden fraai ten gehore gebracht. Het Ave Maria, uitgevoerd door Melanie Uijleman, is een stemmig cadeau op de zondagmorgen.

Copyright © 2004- 2020. OLV Praesentatie Anna Paulowna.